Χριστουγεννιάτικη Πολιτεία Αγίας Παρασκευής

Νέα - Ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε Ιανουάριος 18th, 2017 | από admin

0

Αντισυγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές

Θέση της ΕΝΕΒΑΠ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Η ΕΝΕΒΑΠ τόσο με απόφαση του 1ου Διοικητικού Συμβουλίου της καινούριας Διοίκησης στις 09/03/2015, αλλά και με την επικαιροποιήση της από τη Γενική Συνέλευση στις 04/04/2016 είμαστε ενάντια και στο άνοιγμα των 8 Κυριακών. Πιο συγκεριμένα αναφέρουμε το απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου που είχαμε μοιράσε σε όλους τους συναδέλφους στις 26/03/2015:

» Το Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ  κατά πλειοψηφία υπερασπίζεται την Κυριακάτικη αργία και το δικαίωμα σε όλους τους Ε.Β.Ε. για ένα ανθρώπινο ωράριο. Η εφαρμογή του Νόμου που αφήνει 7 Κυριακές το χρόνο προαιρετικά να ανοίγουν τα καταστήματα ωφέλησε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και τις ωφέλησε ανταγωνιστικά ενάντια στους μικρούς Ε.Β.Ε. αφού μπορούν και εκμεταλλεύονται το προσωπικό αναλόγως για να βγουν οι βάρδιες, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ως γνωστό οικονομικά δεν ωφέλησε κανέναν γιατί από τους καταναλωτές δεν λείπει ο χρόνος αλλά το χρήμα.  Το μόνο που γίνετε με το άνοιγμα των Κυριακών είναι να αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα. Συνεπώς το μέτρο αυτό έχει σκοπό την φυσική εξόντωση των μικρών Ε.Β.Ε. »

Για να κατεβάσετε το Συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, πατήστε εδώ.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ δήλωσε:

«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών ομίλων μέσω των δανειστών-εταίρων μας για ολιγοπώληση της αγοράς που αν την συνδυάσουμε με την κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, οδηγούμαστε σε κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής.»

Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία σχετικά με τις επιπτώσεις από το άνοιγμα 8 Κυριακών το χρόνο (που εφαρμόστηκε σε «καλές» περιόδους εορτών και εκπτώσεων) κατέδειξε το μέγεθος της αποτυχίας, καθώς  ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την καταναλωτική κίνηση είναι το εισόδημα των νοικοκυριών (που είναι περιορισμένο και μειούμενο) και όχι ο διαθέσιμος χρόνος για shopping around.

Αντισυγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές

Αντισυνταγματική έκρινε  το Συμβούλιο της Επικρατείας τη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε κάποιες περιοχές της χώρας μετά από σχετική προσφυγή κατά της Υπ. Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΑ Κ1-1119/07-07-2014) των ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας), ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος).

Οι περιοχές που θα ίσχυε το μέτρο ήταν:

1) Αττική
α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών
β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου
2) Κεντρική Μακεδονία
α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης
β) Χαλκιδική
3) Νότιο Αιγαίο
α) Ρόδος
β) Κως
γ) Σύρος Ερμούπολης
δ) Μυκόνος
ε) Θήρας.

 

H ΓΣΕΒΕΕ έχει επισημάνει  ότι η εν λόγω ρύθμιση εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων , που με όχημα τις «ελεύθερες Κυριακές»,  θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αποψίλωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και απασχολούν το 80% των εργαζομένων. Εξάλλου, είχε εξ αρχής επισημανθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν ενισχύει τον ανταγωνισμό αλλά αντιθέτως τον καταστρατηγεί εξόφθαλμα σε βάρος των μικρών και σε όφελος των μεγάλων, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει ουσιαστικά τις τοπικές αγορές, μεταφέροντας τζίρο και κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχές και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Τέλος στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

Μελοντικές Δράσεις της ΕΝΕΒΑΠ

Η ΕΝΕΒΑΠ μαζί με το ανώτατο συνδικαλιστικό της όργανο, τη ΓΣΕΒΕΕ, θα μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ και θα καθορίσει της στρατηγική της και την δράση της για το επόμενο πολύ κρίσιμο διάστημα, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Θεωρούμε ότι η βάση της απόφασης του ΣτΕ θα δικαιώσει τη προσφυγή μας για να κριθούν αντισυγμαντικές όλες οι Κυριακές.


About the AuthorΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επιστροφή στην Κορυφή ↑